VI TROR PÅ EN VERDEN DER INGEN FAMILIER MANGLER TAK OVER HODET


Hvert minutt mister flere familier – akkurat som din – alt de eier og har i konflikt og kaos. Hjemmene deres, levebrødet deres og til og med familiemedlemmene deres blir brått revet bort.

Når missiler og bomber etterlater byer i ruiner, når soldater stormer landsbyer, når familier frykter for livet – tror vi at et trygt sted å bo kan skape orden i kaoset.

Husly er mer enn et tak. Det er beskyttelse mot kulde, regn, sol, farlige dyr, sykdom. Det er grunnlaget for liv, for familien, for samfunnet. Det er et sted man kan føle seg trygg, få privatliv, komme seg til hektene og starte den lange veien mot en bedre tilværelse.

Akkurat nå gir vi hjelp til familier som har fått sine hjem ødelagt av bomber og krig. Vi hjelper familier som er fanget i noen av verdens mest ekstreme konfliktsoner, inkludert den syriske konflikten og Tsjadbassenget, og også noen av verdens største flyktningleirer, som Cox’s Bazar i Bangladesh.

Viktig for lokalsamfunnet


Hjelpearbeidet holder familier og lokalsamfunn sammen, og øker følelsen av stabilitet og samhold under store globale konflikter og folkeforflytninger.

Vi kan ikke gi tilbake det som ble mistet, men vi kan gi familier og lokalsamfunn verktøy til å begynne på nytt, og skape stabilitet i møte med store traumer.

Vi kan gi telt, presenninger, tau, spiker og andre viktige verktøy for å bygge et nytt hjem. Solcellebelysning for at barna skal kunne være trygge i mørke netter, og slik at lokalsamfunn kan bekjempe isolasjon på kveldstid. Varme tepper, myggnett, vannfiltre og vannbeholdere som beskytter mot sykdom; gryter til matlaging.

Alt er livsviktig når du plutselig står på bar bakke og må gjenoppbygge hjemmet og livet ditt.

Viktig samarbeid


Hjelpearbeidet vårt baserer seg på samarbeid og en felles visjon.

Vi arbeider med mange globale humanitære hjelpeorganisasjoner, inkludert UNHCR, Røde Kors, Amnesty International, UNICEF og Leger uten grenser.

Vi er Rotary Internationals eneste prosjektpartner for katastrofehjelp.

Disse nettverkene hjelper oss å utrette mer for å levere nødhjelp til mennesker i sårbare situasjoner.

Tjadbassenget


Den glemte krisen

Siden 2009 har det herjet voldelige konflikter forårsaket av den militante ekstremistgruppen Boko Haram i Nord-Nigeria.

Volden har siden spredd seg til naboregionene Kamerun, Niger og Tsjad, og påvirker nå 17 millioner mennesker direkte.

Tsjadbassenget har også andre store utfordringer, slik som matmangel og flom. Flommene har ikke bare skylt bort spiselig avling, men også halmen som tradisjonelt har blitt brukt til å lage tak.

Mange mennesker har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine, ofte fra eget land, og har nå stort og akutt behov for livreddende humanitær hjelp.

«Til dags dato har vi hjulpet mer enn 50 000 mennesker – men vi må gjøre mer»

Vi har arbeidet i regionen siden 2009, og har gitt husly og essensiell hjelp til familier i Niger og Kamerun. I år har vi også hatt innsats for å hjelpe familier i Tsjad.

Vi arbeider hardt sammen med partnere fra hele regionen, og leverer ut undervisningsmateriell, telt, presenninger, verktøy, solcellebelysning i tillegg til hygienesett. Mottakerne er mennesker som lever under voldelige, inhumane og helsefarlige forhold.

Tsjadbassenget er under konstant press, mange av de fattigste samfunnene i verden har tilhold her.

Harde fakta

  • 17 millioner mennesker er berørt av krisen
  • 10,3 millioner trenger livreddende humanitær hjelp raskt
  • 3,2 millioner trenger et sted å bo
  • Mer enn halvparten er barn som er akutt underernært

Det finnes simpelthen ikke nok hjelp i denne krisen.

Humanitære hjelpeorganisasjoner klarer kun å nå 1,6 millioner mennesker med husly – dette er bare 50 % av behovet.

Tusenvis i fare


Sekterisk vold i Myanmar har tvunget over en halv million rohingyaer til å flykte til Bangladesh. Nå står syklonsesongen for tur, og tusenvis er på nytt i fare igjen.

Rundt 655 000 mennesker har krysset grensen til Bangladesh siden august 2017, og mange flere fortsetter å komme hver uke.

Etter de verste flommene Bangladesh har sett på flere tiår, tvinges disse familiene til å bygge nødleirer i allerede overfylte områder. Flyktningene er ekstremt sårbare, og har allerede opplevd alvorlige traumer.

Mange forlot alt i hjemmene sine, og vi vet at de har et desperat behov for husly, lys og vann.

Nå kommer syklonsesongen, som kan skylle bort alle de skrøpelige hjemmene, og nok en gang etterlate tusenvis i fare.

Vi hjelper 4000 familier med varme tepper, utstyr for å bygge ly, solcellebelysning og vannrenseutstyr. Rent drikkevann er essensielt.

Hjertesorg etter Mosuls fall


Byen Mosul i Irak er endelig frigjort etter tre år under IS. Selv om koalisjonsstyrkene har feiret erobringen av IS’ høyborg, fortsetter marerittet for mange vanlige mennesker.

Flere år under tyrannisk styre har ødelagt lokalsamfunn og nabolag, mens missiler og bomber har etterlatt byen i ruiner. Familier har mistet sønner, fedre, brødre og ektemenn, og hjemmene deres er ødelagt.

For mange, har den eneste muligheten vært å flykte. Omlag 1 million mennesker har forlatt Mosul siden kampene om å gjenerobre byen begynte.

Å ta avgjørelsen om å flykte er brutal. Mellom IS’ skrekkvelde og landegrensene ligger milevis med ørken, kraftige stormer og bitende kalde netter.

ShelterBox i Irak

Vi har arbeidet i Irak siden 2012, hvor vi har hjulpet mennesker på flukt fra konflikt, både i Irak og over grensen i Syria.

Etterhvert som den humanitære krisen utvikler seg, fortsetter arbeidet vårt. Vi arbeider i Irak i stekende sommervarme og iskalde vintre, så lenge som vi må. Vi har det som trengs for å gi skygge for solen og gi ly for vinden, i tillegg til tepper og liggeunderlag som gjør lange, kalde netter mer komfortable.

Kart over utplasseringer av Shelterbox


Vi hjelper katastroferammede samfunn over hele verden, ofte på avsidesliggende steder.

Vi arbeider ekstra hardt for å finne de mest sårbare familiene som har fått livene ødelagt av katastrofer. Arbeidet vårt er ikke ferdig før alle familier har husly når katastrofen inntreffer.